Tijd van leven

Wat is tijdloos?

‘Lekker is tijdloos, maar de beleving van wat we lekker vinden, verandert. Een goed gebraden stuk vlees blijft altijd lekker. Tegenwoordig neigen we meer naar natuurlijk eten: wild dat niet gemarineerd is, bijvoorbeeld, zodat je de oorspronkelijke smaak kunt proeven. In de pruikentijd werden sauzen heel dik gemaakt, een soort brintasauzen noem ik dat altijd, om alle onvolkomenheden van het vlees te maskeren. Dat is nu uit den boze. En we zijn veel peperiger gaan eten. Als je vroeger het woord knoflook liet vallen, dan gruwden de mensen.’

In welke tijd had u ook willen leven?

‘Ik heb er moeite mee dat in deze snelle tijd de romantiek vergeten wordt. Er is geen tijd meer om een glas wijn te drinken en met elkaar te praten. Wil een gesprek zich verdiepen, dan moet je daar wel de tijd voor nemen. Ik heb nog het geluk dat ik een vak heb dat zich voornamelijk aan tafel afspeelt. Maar nu krijg je weer dat de mensen nerveus zijn door het opgehitste van deze...