De mensen dichter bij hun voedsel brengen, dat willen deze idealisten. ‘Op kleine schaal maak je de wereld toch een beetje beter.’
Foto: Adrie Mouthaan
Foto: Adrie Mouthaan

Worstmaker en foodtrendwatcher Samuel Levie (29)
‘Uiteindelijk moet de verandering van consumenten komen’

Naast zijn studie politicologie werkte hij in een duur restaurant. Stond hij tonijntartaar te snijden, terwijl hij colleges volgde over het wereldvoedselvraagstuk. ‘Ik dacht: shit, dit slaat helemaal nergens op.’

Samuel Levie (29) windt zich op over het zieke voedselsysteem dat in het Westen is ontstaan. ‘Terwijl er overal schaarste is, moeten wij ons best doen onszelf niet te overvoeden. En intussen zijn we de band met ons eten volledig kwijtgeraakt.’ Daarom wil hij mensen weer betrekken bij wat ze eten. ‘Bijvoorbeeld door de consument in contact te brengen met de producent van zijn voedsel. Ik houd niet van abstract gelul, je moet het mensen op hun bord laten zien. Uiteindelijk moet de verandering van consumenten komen....