Johannes van Dam (1946 – 2013) was een gevierd culinair journalist die schreef voor Het Parool en Elsevier. Hij stond bekend om zijn scherpe recensies van restaurants en van zijn expertise op het gebied van kroketten. In het najaar van 2018 komt er een biografie over hem uit.

Natuurlijk, het is ook onnozel om uitgerekend bij hém een taartje mee te nemen voor bij de koffie. Of op zijn minst overmoedig. ‘Heel aardig van je,’ zegt Johannes van Dam aanvankelijk als hij de gebaksdoos aanneemt, maar wanneer hij daarna de bosvruchtentaart inspecteert, staat het misprijzen duimendik op zijn gezicht. ‘Nou, laten we het dan maar proberen,’ zegt hij op op-hoop-van-zegentoon. We eten vervolgens in daverend stilzwijgen. ‘Typisch een Hollands taartje. Pudding met een paar lange vingers,’ zegt hij dan, hoofdschuddend. ‘Het ziet er leuk uit, maar het is in feite helemaal niks. Gewoon een drol met een strikje erom.’

Betweter

Je hoeft Van Dam niks wijs te maken als het over...