Uitwassen van de hebzucht

De liefde voor Willem Elsschot heeft voor de burgemeester van Amsterdam ook actuele dimensies: over hebzucht schreef hij historische woorden. Job Cohen over Madoff en Boorman, Korthals, Kaas en Fortis.

Foto: Sander van Heezen

‘Aan het lezen van literatuur kom ik eigenlijk alleen maar toe in vakanties.’ Dat was in de loop der jaren voor mij een staande frase geworden. Sinds een paar jaar heb ik daar wat op gevonden, of liever gezegd: mijn secretaresse heeft er wat op gevonden. Want in de zomer en rond Kerstmis maakt zij ruimte in mijn agenda om voor een uitgeverij luisterboeken in te spreken. Zo heb ik in de afgelopen jaren De uitvreter van Nescio voorgelezen en Het grijze kind van Theo Thijssen. Twee schrijvers die mij na aan het hart liggen, net als Multatuli en Willem Elsschot.

Van Elsschot mocht ik onlangs Lijmen/Het Been als luisterboek inspreken en voor komende zomer staat Kaas op het programma. Kortom: hoe langer ik burgemeester van Amsterdam ben, hoe belezener ik...