Ed Nijpels: ‘Geniet jij er ook zo van om een zaal met duizend mensen te bespelen?’
Jesse Klaver: ‘Ja. Weinig dingen geven zo veel voldoening als een mooie speech houden.’
Nijpels: ‘De spanning die je voelt als je opkomt.’
Klaver: ‘Je hartslag gaat omhoog, net als bij een wielrenner vlak voor de koers. En dan gebeurt er iets geks: je eerste zinnen lopen moeizaam, maar dan kom je los.’
Nijpels: ‘En raak je in een flow.’

Als lijsttrekker van de VVD in de jaren tachtig was u een soort tieneridool.
Nijpels: ‘Ja. Ik hield ook weleens toespraken in disco’s. Na afloop stonden er dan drommen meisjes in de rij voor mijn handtekening. Ik was nog vrijgezel en kreeg stapels liefdesbrieven die ik keurig in mappen heb bewaard.’ Grinnikend: ‘Vijftig jaar na mijn dood mogen die worden geopenbaard.’

Het verhaal gaat dat u ook weleens slipjes van vrouwelijke fans kreeg opgestuurd.
Nijpels: ‘Jazeker. Alles wat de gemiddelde popster te verduren krijgt, heb ik ook...