Economie moet over de vraag naar het goede leven gaan en niet alleen over cijfers, vindt de Tsjechische econoom Tomáš Sedlácek. Zijn vakgenoten staren zich volgens hem blind op modellen, maar ‘cijfers geven een misplaatst gevoel van zeker weten.’

Tien minuten voordat een lezing van de Tsjechische econoom Tomáš Sedláček begint, bots ik tegen hem op terwijl ik het universiteitsgebouw binnen loop en hij naar buiten stormt.

Sorry, maar is uw lezing niet hier?
‘Jawel! Maar ik heb nog tien minuten en ga nog gauw even een biertje drinken. Tot zo!’

En weg is-ie, met in zijn kielzog iemand uit het organiserend comité die met de jas in de hand en op zijn horloge kijkend achter Sedláček aan holt.

De tweede keer tref ik Sedláček in een Gronings café. Enkele uren later zal hij in de tegenoverliggende Martinikerk de Van der Leeuw-lezing houden. ‘Zullen we een glaasje wijn drinken? Of een glaasje Martini, nu we hier toch zijn?’

Ik herinner me een ranglijst van...