De beste in zijn vak: restauratoren

Hij weet zelf niet precies waarom hij de beste in zijn vak zou zijn. ‘Misschien omdat ik veel van mijn vak houd,’ zegt Jorgen Wadum bijna verlegen. ‘Maar ja, dat doen de anderen net zo goed.’

Hij heeft in elk geval een rijke staat van dienst. Wadum (62) is Deen van geboorte. Hij werkte aanvankelijk in Kopenhagen. In de jaren tachtig kwam hij als restaurator naar het Maurits­huis in Den Haag. Nederland kende in die tijd nog geen eigen opleiding tot schilderijenrestaurator – ‘die startte pas in 1990’ – en trok daarom veel mensen uit het buitenland aan. Wadum bleef vijftien jaar als hoofdrestaurator aan het Mauritshuis verbonden. Sinds twee jaar is hij hoogleraar Conservering en Res­tau­ratie aan de Universiteit van Amster­dam. Daar melden zich elk jaar zo’n twintig nieuwe studenten aan die zich kunnen specialiseren in acht verschillende restauratiedisciplines, van schilderijen en meubels tot papier en hout.

‘Managen van...