Tijd van leven

Hoe was uw tijd als kind?

‘Mijn leven is beslist heel erg bepaald doordat het oorlog was toen ik kind was. Die enorme schok in 1945, toen we hoorden van de moord op de Joden, heeft grote invloed gehad op mijn denkwijze. Toen na de oorlog bleek dat mensen die ik goed kende gewoon waren afgemaakt, raakte me dat diep in m’n ziel. Het heeft mijn kijk op de mensheid bepaald.’

In wat voor tijd leven we?

‘Het wonderbaarlijke is dat hoe rijker we worden, hoe meer we het over geld hebben. In de zeventiger jaren, toen ik in de politiek zat, ging het over de Drie van Breda, over de apartheid in Zuid-Afrika, over de neutronenbom – onderwerpen waar de mensen de straat voor opgingen. Het hedonisme wint alsmaar veld, daar wordt de tijd echt door gekenmerkt. We hebben nu een kabinet dat moet bezuinigen, want de economie gaat voor. Nou vind ik als oud-minister van Economische Zaken de economie ook belangrijk, maar dat je dan zo’n kaalslag in het vooruitzicht stelt op bijvoorbeeld de...