Tijd van leven

Wat was uw beste tijd?

‘Ik heb het jaar dat ik werd aangenomen op de toneelschool, 1990, altijd een topjaar gevonden. Toen begon mijn leven als toneelspeler en had ik het gevoel dat ik iets bereikte wat ik heel graag wilde. Er viel veel op zijn plek en zeven jaar later – toen ik Hamlet ging spelen – had ik ook weer zo’n gevoel. Ik dacht: wacht even, ik ga nu eens volgen of er misschien een cyclus gaat ontstaan. Maar dat klopte niet.’

Hoe deelt u uw tijd in?

‘Mijn agenda wordt heel erg bepaald door mijn aanstelling bij TGA. Zij bepalen wanneer ik repeteer en speel. Alles wat er daarna nog overschiet, is daarvan afhankelijk. Ik ben iemand die er wel bij vaart dat de agenda maanden van tevoren al is ingevuld. Juist om de tijd die over is, te kunnen aanstrepen. Ik zou geen goede freelancer zijn; ik hou juist van de familie die een toneelgezelschap is, en ik hou ervan dat de tijd zinvol wordt besteed. Als een voorstelling niet zo goed lukt, dan denk ik: dat hoort erbij,...