De gesprekken van de dag, volgens de redactie. Vandaag: excuses van het ’tuig van de richel’.

‘Treitervlogger’ en ‘hoodvlog’-creative Ismail Ilgun is terug online. Zijn comeback staat op Facebook. We nemen ‘m even door.

‘Ik heb vier dagen vast gezeten en nadat drie dagen weggeweest om me rust te pakken en beetje hulp te krijgen met alles ik zie artikelen dat me moeder een interview heeft gedaan en dat ik vlog om schulde te betalen dat ik zaandam ontvlucht…’

De eerste zin is nogal lang. We onderbreken ‘m even voor wat context: Ilgun – wie kent ‘m niet? – staat inmiddels bekend als de Zaandamse ’treitervlogger’. Hij verdient zijn geld met het filmen van zijn wijk Poelenburg en het kattenkwaad dat zijn vrienden er uithalen. Zo trapten de jongens een man van z’n fiets, bedreigden ze een lokale politica, en intimideren ze passanten met een boksbeugel en een stroomstootwapen. De jongens kunnen er niets aan doen, vinden ze zelf, want het ontbreekt ze aan een fatsoenlijk buurthuis....