07-03-2009
Door Eric Duivenvoorde

Wie een boek schrijft over een nog levende persoon, krijgt vroeg of laat te maken met het feit dat de biografie zelf een rol gaat spelen in het leven van de hoofdpersoon. Toen ik afgelopen najaar het manuscript voor de biografie van Robert Jasper Grootveld (Magiër van een nieuwe tijd) afsloot, realiseerde ik me dat mijn werk er weliswaar grotendeels op zat, maar dat het leven van RJG gewoon doorliep. Een verlenging die, wat er ook zou gebeuren, geen invloed meer zou hebben op zijn biografie, terwijl die biografie wel een grote rol ging spelen in zijn leven.

RJG bleef elke donderdag dat ik hem opzocht vragen of ik nog wat voor hem had meegebracht. Tijdens het werk aan de biografie legde ik iedere week iets aan hem voor om zijn geheugen op te frissen. De voorafgaande weken had ik steeds een nieuw hoofdstuk van het boek aan hem voorgelezen. Hij hoorde het zwijgend aan, zich menigmaal verbazend over de capriolen uit zijn eigen leven. ‘’t Is...