Nooit ingedut

08-03-2008
Door R. Ferdinandusse

Jan Eijkelboom was de grootmeester van het korte, vlijmende stukje. Die kunst beoefende hij al als gesjeesde student in Propria Cures en vervolmaakte hij vanaf 1957 in Vrij Nederland, waar hij jaren werkte als adjunct-hoofdredacteur. Later reisde hij door, naar een magistraal dichterschap.

Jan Eijkelboom werd op 9 oktober 1954 redacteur van het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures. Hij begon zijn ‘intrede’, zoals dat genoemd werd, met de volgende zinnen: ‘De beste redacteuren van P.C. zijn tot nu toe zij geweest die, met hartstocht en fantasie, misbruik hebben gemaakt van hun redacteurschap. Hen, de beoefenaars van de dodelijke critiek, het onbegrepen gedicht en het bizarre verhaal, neem ik tot voorbeeld. Ik zal dit blad voornamelijk gebruiken om er mijn ergernissen in te spuien; het is de enige manier om ze kwijt te raken sinds het duelleren uit de mode is.’

Toen ik dat las, wist ik onmiddellijk dat ik voortaan elk...