In Memoriam Bart Tromp 1944-2007

Carel Peeters

30-06-2007
Door Carel Peeters

Op de dag dat Bart Tromp vorige week onverwacht over­­­leed, verscheen Vrij Nederland met de laatste boek­bespreking van zijn hand. Zijn eerste stuk verscheen in april 1969 en was programmatisch voor alles wat hij later zou schrijven.

Toen Bart Tromp in 1983 Verdi’s opera Rigoletto zag in de enscenering van Jonathan Miller, sprong zijn hart op. Dat deed het al snel als het om opera ging, maar de manier waarop Miller de opera in Londen had aangepakt beviel hem wel heel erg. Rigoletto is namelijk een opera over hiërarchie, leiders en volgelingen in een Italiaanse stadstaat in de Renaissance. Miller had hem overgeplant naar het maffiamilieu van de jaren vijftig in New York, met de hertog van Mantua als de maffiabaas, the Duke bij wie alles om ‘eer’ gaat, en de nar Rigoletto nu als een sarcastische barkeeper die denkt dat alles om hem draait. Dat dit kon had Miller, altijd al een genie als regisseur, scherp gezien. En Tromp zag wat Miller had...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie