Als het niet leuk meer is

Lang, lang geleden wandelde ik op het strand met een fotomodel. Een plaatje was hij, gemaakt voor het drie-halen-twee-betalen-ondergoedsegment van de postorderfirma Wehkamp. Het was lente, tijd voor een nieuw begin, maar het werd niets tussen ons. Taal bleek een serieuze handicap.

Almaar vroeg hij: ‘Wat bedóél je nou?’ Mijn ironische opmerkingen nam hij serieus. Na uitleg begreep hij: ‘O, om te lachen.’ We hadden nog geen honderd meter afgelegd of ik hoorde mezelf doceren: ‘De grap is dat je het tegenovergestelde zegt van wat je bedoelt.’ Hij: ‘Hoe bedoel je?’

Niets is fataler voor een grap dan dat die uitgelegd moet worden. Deze tegelwijsheid zal me vast niet bezuren. Mij werd onlangs wel kwalijk genomen dat cabaretier Theo Maassen naar aanleiding van mijn Volkskrant-column over zijn voorstelling Met alle respect bij Pauw & Witteman kwam praten. Het ging over zijn wat mij betreft onsmakelijke grap over de doodsbedreigingen tegen Geert...