In de hel van Mugabe

Op dinsdag 1 juli 2008, zes weken na mijn vorige bezoek aan Zimbabwe, land ik om acht uur ’s ochtends op Harare International Airport. Erg internationaal is het niet meer. Naast Zimbabwean Airlines vliegt alleen South African Airways (SAA) nog op Harare. Het is vier dagen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe. Verkiezingen met één kandidaat: Robert Mugabe. De winnaar van de eerste ronde, Morgan Tsvangirai van de Movement for Democratic Change (MDC), had zich vijf dagen voor de verkiezingen teruggetrokken vanwege het extreme geweld tegen de leden van zijn partij en de bevolking. Bovendien kon hij geen campagne voeren. Voor het eerst in acht jaar was ik geen waarnemer bij een verkiezing in Zimbabwe. Dat was me ten strengste afgeraden, na Tsvangirais vlucht naar de Nederlandse ambassade op 22 juni. Maar nu besloot ik toch te gaan, ondanks waarschuwingen van Zimbabwanen in Johannesburg.

Intimiderend

De douane vraagt wat ik kom doen. Ik geef...