In de rij staan is een kunst

Amarens Eggeraat
Foto: Rink Hof/HH

Straks leven we in een wereld waar niemand meer wacht.

Het lijkt of ik in Frankrijk veel vaker in de rij sta dan ik in Nederland ooit deed. Of het nou zaterdagmiddag is, of vlak voor etenstijd, of de Apocalyps op het punt van uitbreken staan: in de giantische Hypermaché waar of ik mijn boodschappen doe is doorgaans maar een derde van de kassa’s bemand. De rijen reiken tot ver tussen de schappen en om elke nieuwe kassa die open gaat breekt een kleine burgeroorlog uit. Elke dag besluiten de Fransen op precies hetzelfde moment dat ze absoluut een stokbrood nodig hebben en is elk slaperig bakkerswinkeltje ineens tot de deur gevuld met mensen. En het wás al gebruikelijk om een uur te wachten voor een plekje in een bibliotheek, maar zeker nu je eerst haastig alle muntjes en aluminum kauwgumpapiertjes uit je broekzak moet vissen voordat je door de metaaldetector kunt – een van de banalere bijwerkingen van internationaal terrorisme.

In Nederland, het land van Vier in de rij?...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials