Op school

Een middelbare school in de buurt kan overlast veroorzaken. Er zijn ook mensen die zich erdoor laten inspireren. Van achter het raam in zijn atelier in Amsterdam-Oost kon fotograaf Raimond Wouda in alle rust de taferelen bestuderen op het binnenplein van een aangrenzende school. ‘Ik heb ook wel eens een atelier gehad waar een bonte specht in de tuin zat,’ zegt hij. ‘Toen was ik dáár uitgebreid mee bezig.’ Maar het waren zijn observaties van de scholieren op het plein die Wouda tien jaar geleden inspireerden tot een fotoproject waar nog steeds nieuwe hoofdstukken aan worden toegevoegd. ‘Er stond in die tijd veel in de krant over agressie op middelbare scholen – er was een docent neergestoken op een school in Den Haag. Niets van wat ik las, refereerde aan wat ík me herinner van mijn middelbare school. Voor mij was school een plek waar ik mijn vrienden ontmoette, waar jonge mensen die elke dag bij elkaar zijn hun voorkeuren ontwikkelen, gedrag bij elkaar...