Imperial Courts

Dana Lixenbergs Imperial Courts, 1993: poses van de PJ Watts-Crips

Rudie Kagie
Imperial Courts
Spider, 1993 (overleden in 1997). Foto: Dana Lixenberg

Duizend bendes met honderdvijftigduizend bendeleden zijn elke dag actief in Los Angeles. Vlak voor de rellen van een jaar geleden besloten de belangrijkste van die gangs, de Crips en de Bloods, tot een wapenstilstand. Twee weken geleden werd de overeenkomst bekrachtigd op de eerste Amerikaanse ‘gang-top’ in Kansas City. ‘U moet kiezen tussen een leven vol conflicten en gevaren en een ander leven, ’ was bij die gelegenheid de boodschap van president Clinton aan de verzamelde gang-bangers. De werkelijkheid is minder simpel. Fotografe Dana Lixenberg verbleef een maand lang in een van de bolwerken van de Crips: de achterbuurt Imperial Courts. Ze hing er rond samen met de meestal werkloze buurtbewoners. En ze vroeg bendeleden en andere mensen van de straat om voor haar te poseren. Een portret van ‘original gangster’ Toni Bogard, Dirty Rich en de andere leden van de PJ Watts-Crips.

Dit is de reportage uit 1993 van fotografe Dana Lixenberg en VN-journalist Rudie Kagie over...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie