IMF gaat diep door het stof over Griekenland, volgt Dijsselbloem?

Harm Ede Botje
Een ongemakkelijke ontmoeting tussen Varoufakis en Dijsselbloem in januari 2015 | Foto: AP Photo / Lefteris Pitarakis / HH

De interne waakhond van het Internationaal Monetair Fonds haalt keihard uit naar de manier waarop de organisatie tekeer is gegaan in Griekenland. Benieuwd hoe Jeroen Dijsselbloem zijn standpunt nu nog verdedigt.

Oei, wat haalt de interne waakhond van het Internationaal Monetair Fonds vandaag hard uit naar de manier waarop de crisis in Griekenland is aangepakt. De rapporteurs van de Independent Evaluation Office (IEO) van het IMF beschrijven een cultuur van zelfgenoegzaamheid, waarin medewerkers zich schuldig maken aan oppervlakkige en mechanische analyses. Ook zou er sprake zijn van groepsdenken. De onderzoekers werden tegengewerkt door hun collega’s, documenten met gevoelige informatie werden niet gevonden, beslissingen bleken te zijn genomen door ad-hoc-commissies. ‘De IEO heeft enkele maar niet alle documenten die door deze groepen zijn voorbereid kunnen inzien.’

Griekenland werd opgeofferd aan het Euro-project, zo blijkt uit het rapport. Besmetting van het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials