Interview Nebahat Albayrak

‘Ik ben mijn eigen weg gegaan. Van jongs af aan. Zolang het goed met me ging, hielden mijn ouders me niet tegen,’ zegt Nebahat Albayrak. Dan lachend: ‘Al herinner ik me dat mijn moeder even raar opkeek toen ik op een dag met een Chinese jongen op de stoep stond.’

Een paar weken geleden, de verkiezingscampagne was nog in volle gang, vertelde de nummer twee van de PvdA op het congres Your Right 2Choose in Utrecht over haar liefdesleven als jong meisje. De zaal vol jongeren, met voornamelijk een islamitische achtergrond, hing aan haar lippen.

Het was de eerste keer dat ze in het openbaar over zulke persoonlijke zaken sprak, zegt het kersverse Kamerlid in haar nieuwe, nog kale kamer in Den Haag. Na twaalf jaar in de politiek te hebben gezeten – eerst als Kamerlid, later als staatssecretaris van Justitie – besloot ze na de val van het kabinet door te gaan in de politiek. Niet ondanks de PVV, maar juist dóór de partij van Geert Wilders. ‘Die partij ontkent...