Interview Bruno Braakhuis

Ongemakkelijk voelde Bruno Braakhuis zich wel. Als enige bankier tussen al die andere leden van GroenLinks was hij zich erg bewust van zijn afwijkende status bij het verkiezingscongres afgelopen voorjaar. ‘Ik zag ze denken: een bank, dat is toch foute boel. Van sommige leden kreeg ik ook kritische vragen, zoals wat ik dan precies deed bij Van Lanschot. Bij mijn kandidatenpraatje dacht ik: oké, dit zijn mijn two minutes of fame, and that was it.’ Tot hij bij het bekendmaken van de uitslag – ‘ik zat een beetje te dutten in de zaal’ – ineens op het scorebord zijn naam op de verkiesbare plek acht zag verschijnen. ‘Ik was echt stómverbaasd. De leden bleken juist heel blij te zijn met iemand uit het bankwezen, dat leek ze goed voor de partij.’

Braakhuis (49) maakte bij Van Lanschot de crisis van binnenuit mee. Van die ervaring heeft hij nu, als woordvoerder Financiën voor GroenLinks, veel profijt. Hem strooien de bankdirecteuren geen zand in de ogen met hun...