Stemmen – dat doe ik het liefst ’s ochtends vroeg, voor 8.30 uur. Volgens Maurice de Hond is het typisch CDA-gedrag, dat ochtendstemmen. Platteland. In dit geval volg ik als stadsmens graag de provincie. Anderen schieten haastig nog even het stemlokaal in voordat ze aan het werk moeten, ik doe met die koude drukte mee, maar ga daarna op een terras zitten en overdenk niet mijn zonden maar mijn stemkeuze.

Weer VVD, voor de zoveelste keer. Toch werd ik de laatste week bekropen door de verleiding ditmaal D66 te stemmen. Die twijfel werd ingegeven door twee zaken: de moed van Pechtold om vóór de verkiezingen de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen – want ik geloof dat iedereen in z’n hart weet dat zoiets moet gebeuren, is het niet nu, dan over hooguit twee jaar.

De tweede reden is eigenlijk interessanter, want minder algemeen. Volgens mij werd ik getroffen door een aanval van snobisme – zo kun je het nog het beste omschrijven. Er stemmen natuurlijk altijd veel mensen op...