Interview Lieneke Dijkzeul

‘Waarom een thriller? Het is niet zo dat ik ineens “iets anders” wilde. Maar ik had al jaren een goede plot op de plank liggen en besloot daar nu maar eens werk van te maken. Dat betekent niet dat ik ben uitgekeken op het kinderboekengenre.

Ik heb altijd graag thrillers gelezen, vooral policiers, zoals die van Sjöwall en Wahlöö, Ruth Rendell, P.D. James en John Harvey. Vroeger ook van Janwillem van de Wetering, totdat die zich verloor in filosofische bespiegelingen die niet meer pasten bij zijn personages. Wat die auteurs gemeenschappelijk hebben, is de tegenstelling tussen de persoonlijke, dagelijkse sores van de politiemensen, en de criminaliteit en verwrongen denkbeelden waarmee zij beroepshalve worden geconfronteerd.

Sinds kort heb ik Inger Frimansson ontdekt. Die schrijft geen policiers, maar verhalen met een mooi uitgewerkt psychologisch gegeven. Net als andere Scandinavische misdaadauteurs voorziet ze haar boeken van een zekere...