Interview Theo IJzermans

‘Of er nog een derde avontuur van Lex Eckhardt verschijnt? Jazeker. Ik wil me niet op een datum vastpinnen, want voor je het weet staat er een onhaalbare verschijningsdatum in de aanbiedingsfolder. Laat ik voorzichtig zijn en zeggen dat ik halverwege ben.

Mijn volgende boek heeft een andere opzet dan de eerste twee delen, die voor een groot deel op factie-achtige wijze historische perikelen van Cuba belichtten. Je zou het een uit de hand lopend psychologisch drama kunnen noemen. Die koerswijziging heeft ook te maken met mijn veranderde ideeën over de historische roman. Ik vermoed dat de groep lezers die dit genre even interessant vindt als ik, kleiner is dan ik dacht.

Sommige onderwerpen doen het beter dan andere. De belangstelling is groter wanneer de geschiedenis zich dicht bij huis afspeelt, zoals in de boeken van Tomas Ross. En sinds De Da Vinci code worden aan de lopende band eeuwenoude geheimen “onthuld”, waarvan slechts weinigen het bestaan...