Hoe blijft Jack Reacher zo goed in vorm, terwijl hij nooit naar de sportschool gaat?

‘Reacher is een genetisch wonder. En ik vind de sportschool maar niks: je staat op een lopende band en als je niet bezig blijft, ga je meteen achteruit. Ik loop elke dag naar de winkel, dat lijkt me genoeg.’

Heeft de eerste film over Jack Reacher, met Tom Cruise, uw beeld van hem veranderd?

‘Totaal niet. Reacher zit heel stevig en helder in mijn hoofd. Niet dat ik de hele tijd met hem bezig ben. Tussen twee boeken in kan ik hem prima vergeten.’

Wat vindt u het moeilijkste onderdeel van het schrijverschap?

‘Dat ik de hele tijd uit het boek moet stappen dat ik aan het schrijven ben. Toen ik begon met schrijven, was dat nog niet zo. Nu halen allerlei aspecten van het echte leven mij voortdurend uit de fictie. Om mijn geest fris te houden, schrijf ik normaal niet langer dan vier, vijf uur per dag. Maar mijn nieuwste boek, dat in eind augustus uitkomt, ligt achter op schema, dus...