Voelt u zich wel eens onvrij?

‘Vol overtuiging zeg ik: nee. Schipluiden, waar ik ben geboren, is een prima dorp. Maar Amsterdam is voor mij het symbool van vrijheid. Als jongen uit de provincie zag ik dat de provo’s de stad overnamen, dat het Maagdenhuis bezet werd, dat het gezag het niet aan kon. Ook op een ander niveau voel ik me vrij in de stad: Amsterdam bestaat uit blokken zonder benauwdheid of overdreven sociale controle. Je kent elkaar en je weet hoe het ongeveer met de ander gaat, maar wat iedereen wanneer doet, dat weet je niet.’

Bent u een vrije Nederlander?

‘Ik kan alles doen wat ik wil, dus: ja. Met een banketbakkerij loop je het risico om verzeild te raken in een bureaucratische mallemolen. Je moet voldoen aan allerlei regeltjes en dat kan zwaar vallen. In mijn geval is er nog nooit iets misgegaan, maar als het me zou overkomen, dan is er altijd nog de ombudsman. Want zo is Nederland, er is altijd een oplossing.’

Waarom leest u Vrij Nederland?

‘In 1963 verhuisde ik...