Interview Marion Bloem en Ivan Wolffers

Ditmaal wilden ze elkaars boek niet lezen. Ivan Wolffers werkte aan zijn magnum opus Gezond, over de maatschappelijke betekenis van gezondheid. ‘Een boek voor ik verdwijn,’ schrijft hij in het woord vooraf. Wolffers heeft prostaatkanker. ‘Ik wilde zo vreselijk veel vertellen.’ Terwijl hij alle draadjes aan elkaar probeerde te knopen, kon hij geen commentaar velen. ‘Ik ben bestand geraakt tegen kritiek,’ zegt Wolffers, ‘behalve als die komt van degene met wie ik leef en van wie ik houd. Dat is het enige oordeel dat mij nog raakt.’

Marion Bloem schreef in dezelfde periode de roman Meer dan mannelijk, over een man die zijn viriliteit verliest. Ook zij kon de kritische blik van haar geliefde even niet verdragen. ‘Ivan kent het proces dat mijn hoofdpersoon doormaakt. Hij is ook schrijver, en dan gaat hij meeschrijven in zijn hoofd, want zo is hij, en dan gaat hij zijn kritiek hardop zeggen. Nou, dat is verschrikkelijk. Hij mocht absoluut niets...