Interview Barry Hay

Even voor de duidelijkheid, zegt Barry Hay: het was dus niet zíjn idee, die documentaire over zijn leven. ‘Eigenlijk heb ik er een bloedhekel aan. De hele dag zo’n camera achter je aan, microfoontje om je nek. Dat de geluidsman meeluistert als je staat te pissen. Ik laat zo’n ploeg niet graag toe in mijn huis. Daar zijn we in ons gezin nogal privaat mee.’

Maar goed, het was Hadassah de Boer die vroeg of ze hem een jaar mocht volgen. ‘Mijn vrouw Sandra is goed bevriend met haar. Zij zei: dan doe je het maar voor Hadas. Nou, oké dan. Ik vind het ook een topwijf.’

De leadzanger van de grootste rock-‘n-roll-groep die Nederland ooit kende, zit met een zonnebril op zijn neus in een schaars verlicht Amsterdams grand café. Tweeënzestig jaar oud is hij, maar aan star quality nog altijd geen gebrek. Afgetraind, goeie kop, goed haar. Wanneer zijn mobieltje rinkelt – met als ringtone ‘Green Onions’ van Booker T. and the MG’s – volgen er branieachtige dialoogjes met veel...