Myrthe Hilkens

Nog geen tien minuten zat Myrthe Hilkens half februari bij Pauw & Witteman om uit te leggen dat ze met een filmploeg van de EO naar Zweden zou vertrekken om het aldaar geldende prostitutieverbod te bestuderen, of haar mailbox en de internetfora ontploften al van de woedende reacties. Waar ze zich mee bemoeide. Dat ze aan het betuttelen was. Dat een verbod op hoerenlopen alleen maar leidt tot meer verkrachtingen. Dat haar beide benen gebroken moesten worden. ‘Het was echt bizar,’ zegt Hilkens. ‘Ik heb nergens gezegd dat ik met een prostitutieverbod op zak terug zou komen. Ik heb alleen maar aangekondigd dat ik met een open mind naar Zweden zou gaan. Maar iedereen viel over me heen, van serieuze columnisten tot boze mannen op internet.’

Als prominent Kamerlid van een regeringspartij zegt u: ik sluit niet uit dat hoerenlopen verboden moet worden. En dan bent u achteraf verbaasd over de opwinding?

‘Ik had ook van tevoren tegen journalisten kunnen zeggen: “Ik...