Nu het kabinet er zit, pakt Kamerlid Hero Brinkman zijn strijd voor een democratische PVV weer met frisse energie op. ‘Ik doe dit niet omdat ik het leuk vind.’

Er klinkt ferm hondengeblaf door de hotelloge. Het is de ringtone van Hero Brinkman. Aan de telefoon: een fractiemedewerker. Het gaat over de anti-piraterijmissie van de Nederlandse krijgsmacht voor de Somalische kust. Brinkman is voorstander van het stevig aanpakken van de kapers. ‘Een roffel van tweehonderd kogels en ze zijn weg.’ Twee weken geleden nog is hij aan boord geweest van de Hr. Ms. Amsterdam in de Golf van Aden. ‘Toen heb ik met een mitrailleur mogen schieten. Ik had nog nooit een .50 in handen gehad. De militairen hadden een flair afgeschoten op vierhonderd meter afstand, en die moest je raken. Ik moet zeggen: dat is me aardig gelukt.’

Hero Brinkman, oud-politieman te Amsterdam, is na Geert Wilders het bekendste Kamerlid van de PVV. De afgelopen vier jaar verwierf hij landelijke faam met gepantserde...