Tante (73) propt de laatste kleren in haar koffer, ik heb net uitgecheckt bij het hotel in de New Yorkse West Village en sta buiten een sigaret te roken. De dag ervoor heb ik tante in deze buurt rondgeleid, langs de recente monumenten van de homogeschiedenis. Want de oerknal voor de politiek bewuste homo vond officieel plaats in 1969, toen de bezoekers van homobar The Stonewall Inn slaags raakten met de politie, die een routineuze razzia dacht uit te voeren. Ik heb er beelden van gezien: vooral travestieten op torenhoge hakken gaven de agenten van katoen, en dat kwam om verschillende redenen onverwacht. Want homo’s zijn mietjes en die vechten niet, en travestieten kunnen niet eens lopen op die pumps. Quod non.

Die opstand was het begin van wat we de ‘homo-burgerrechtenbeweging’ zijn gaan noemen – een onderdeel maar ook een uitbreiding van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Dat laatste, doceerde ik aan tante, is van belang, want ik geloof niet in specifieke homorechten, maar...