De ochtenden

How to make the world geweld(dad)ig again

Pim van den Berg
De Soldiers of Odin in Finland | Foto: Minna Raitavuo /Lehtikuva / AP / HH

Het gesprek van de dag volgens de redactie. Met vandaag: geweld en gewelddadige retoriek wisselen elkaar af deze zomer.

Met de aanval in Nice en de bloedige poging tot een Turkse staatsgreep vers in ons geheugen, zet deze week de trend van geweld en ressentiment onverminderd voort. Terwijl Erdogan zijn land zuivert van mogelijke dissidenten, een Afghaanse jongen mensen aanviel in een Duitse trein en een man op een Franse camping een gezin attaqueerde, cultiveert de Westerse wereld een wat elegantere vorm van net-niet-geweld.

Een nieuwe burgerwachtbeweging, Soldiers of Odin, is vanuit Finland overgewaaid naar Nederland. De groep, die bestaat uit leden met een neonazistisch verleden, is naar eigen zeggen niet extreem-rechts en wil ‘iedereen beschermen tegen criminele immigranten, zonder te kijken naar de etnische achtergrond.’ Het Algemeen Dagblad meldt dat de Groningse delegatie een vluchteling, die vrouwen lastig zou vallen, met burgerarrest staande heeft gehouden en...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials