Je houdt de Senegalezen niet tegen: 'Ze komen toch'

Saskia Houttuin& Fleur Launspach
Naar Europa: tienduizenden reizen dwars door de Sahara via Libië naar Italië of Malta. Foto: Michael Zumstein/ Agence VU/HH
Senegalezen vormen een van de grootste groepen migranten uit Afrika. Deze week gaat minister Koenders erheen om te praten over terugdringing van de migratie. Maar is dat wel mogelijk?

Aan de promenade strijden gerookte vis en geroosterde maïskolven om de gunst van de koper. Op het strand voetbalt een groepje mannen in T-shirts van bekende Europese voetbalclubs. Anderen zoeken beschutting tegen de brandende zon in de schaduw van hun sloepen. De zee is nagenoeg leeg. Honderden bontgekleurde vissersboten liggen in het zand.

Kayar, een pittoresk vissersdorp ten noorden van de Senegalese hoofdstad Dakar, roept op het eerste gezicht geen associaties op met massamigratie. Tien jaar geleden was dat nog anders: in 2006 was het dorp een van de belangrijkste punten van vertrek vanuit West-Afrika voor de illegale overtocht naar de Canarische Eilanden. Honderden jongens verzamelden zich op het strand van Kayar voor een reis naar het beloofde continent: Europa. ‘Europa of de dood,’ zeiden...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials