Privacy

Een referendum over de Sleepwet kan de situatie nóg gevaarlijker maken

Maarten van Gestel
PA Photos Ltd/HH

Bijna dertig hoogleraren ondertekenden een brief aan de Tweede Kamer over de gebreken in de Sleepwet. Daar is te weinig mee gebeurd, vinden zij. Maar een referendum maakt de situatie nóg slechter.

Zwart-wit

Ook bang dat de inlichtingendiensten straks over je schouder meekijken op je computerscherm? Grote kans dat je de petitie tekende voor een referendum tegen de ‘Sleepwet’. Dat referendum komt er, besloot de Kiesraad gisteren. Zonder de doorslaggevende uitzending van Zondag met Lubach was dat nooit gelukt.

De petitie kwam van een handvol UvA-studenten. Wat niet iedereen weet, is dat een grote groep academici eind vorig jaar al een open brief aan de Tweede Kamer schreef over de gebreken in de Sleepwet. Nico van Eijk, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, stelde die brief destijds samen met de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs op. ‘Het is voor de politiek een hele lange weg geweest om die wet erdoorheen te krijgen’, vertelt Van Eijk. ‘Wij...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials