‘Lizaveta – House!’ roept Oksana als ik met haar plaatsneem in twee leren fauteuils in de hoek van de woonkamer. Verbaasd kijk ik op, omdat ik niet snap tegen wie ze het heeft. Ze legt uit dat ze praat tegen de ‘draadloze assistent’, een geluidsboxje in de hoek, en laat het apparaat achtereenvolgens de temperatuur in Moskou en Amsterdam vertellen. Inmiddels klinkt er housemuziek.

Het boxje is typerend voor het mooie tweekamerappartement in centrum Moskou, waar de 47-jarige Oksana woont met haar 38-jarige vriendin en hun bijna twee jaar oude dochtertje. Mijn meeste vrienden in Moskou wonen in oude Sovjethuizen, vaak in een buitenwijk. Ik ken het stel via twee gemeenschappelijke vriendinnen.

Haar vriendin, met eenzelfde modieuze bril en kortgeknipt blond haar als Oksana, kiepert ondertussen in het midden van de woonkamer twee dozen speelgoed om voor hun dochtertje en een peuter, die met zijn twee moeders op bezoek is.

‘Als je je niet manifesteert als lesbisch stel, heb je...