Zij (woest aantrekkelijk) werkte voor de parlementaire enquêtecommissie die in 1995 onderzoek deed naar de ontspoorde opsporingsmethoden van politie en justitie. Ik spitte namens VN in diezelfde IRT-affaire. Zo kwamen we elkaar tegen. Na enige tijd ook buiten kantooruren.

Op 18 mei verscheen het boek De gouden jaren van het linkse levensgevoel: het verhaal van Vrij Nederland door John Jansen van Galen. Oud-redacteuren van VN tippen hun favoriete verhaal. Vandaag: Jos Slats over zijn werk, zijn bron en zijn verloofde.

Toenmalig hoofdredacteur Joop van Tijn, nooit te beroerd om ergens een complot in te ontwaren, complimenteerde me grijnzend met mijn ‘geslaagde infiltratie operatie’. Ik was doorgedrongen tot de boezem van de commissie Van Traa, waar mijn nieuwe verloofde op een enorme berg vertrouwelijke informatie zat. Hulde! Ik liet hem in de waan. Dat hier sprake was van Echte Liefde, zonder journalistieke bijbedoelingen, zou Joop toch niet hebben geloofd. Inmiddels duurt...