Tweede Kamerverkiezingen 2017

Hoe RTL de druk van PVV en VVD weerstond

Max van Weezel
RTL lijsttrekkersdebat in Carre, 2012. Foto: Michiel Wijnbergh

Zelden in de geschiedenis is op een mediaorganisatie zoveel politieke druk uitgeoefend als de afgelopen maanden op RTL. En het moet gezegd: de commerciële televisiezender heeft die druk dapper doorstaan.

Het verhaal begint in het najaar van 2016 als de politieke redactie van RTL in gesprek raakt met VVD-spindoctor Kees Berghuis, tot 2015 zelf chef van de Haagse redactie, en Martin Bosma, de rechterhand van Geert Wilders. VVD en PVV staan sky high in de peilingen en dat moet volgens beide partijen consequenties hebben voor het Premiersdebat dat RTL traditioneel organiseert aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen. Zou het geen geweldige televisie opleveren om het debat te laten gaan tussen premier Rutte en zijn grootste uitdager Geert Wilders, is de suggestie die RTL aan de hand wordt gedaan. Zo’n battle of the giants is goed voor de kijkcijfers.

Bijkomend voordeel voor VVD en PVV is dat mogelijke andere kanshebbers op het Torentje (Sybrand Buma, Alexander Pechtold)...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials