Hoe normaal is de PVV?

Nausicaa Marbe

Historicus Koen Vossen deed een nuttige poging tot een onbevooroordeelde studie van een niet-normale partij.

In het recente televisie-interview met het aanstaande koningspaar, werd Willem-Alexander gevraagd wat hij van het integratiedebat vond. Het debat was rustiger, zei hij, genormaliseerd. Dáárom dient een monarch zich van politieke oordelen te onthouden. Want hoezo genormaliseerd? Voerde de Kamer de week daarvoor niet een ‘Marokkanendebat’, waarin de PVV criminaliteit aan afkomst en religie koppelde? Zo bont had Wilders’ partij het nooit gemaakt, vonden veel critici in de media. Opvallender dan dit verwijt was dat Wilders’ opposanten in de Kamer de bezorgdheid van de PVV deelden en om urgente maatregelen vroegen, zij het in Marokkaan-vriendelijker taal. Betekent dit dat de politiek normaler (dus ontdaan van ideologische blokkades) de werkelijkheid taxeert? Of dat het gedachtegoed van de PVV normaal geworden is?

Wat ‘normaal’ is rond de PVV, islam en integratie,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie