Wat doet de aanwezigheid van anderen met je identiteit? Fotografe Sanne van den Elzen filmde hoe ze verandert, afhankelijk van welke persoon – haar vader, zus, geliefde – er tegenover haar zit.

Op weg naar een familiereünie rijd ik met mijn moeder in de auto door het Limburgse landschap en stel mijzelf de vraag: ‘Wat als mijn ouders destijds niet hadden besloten uit het Zuiden te vertrekken en ik hier was opgegroeid? Was ik dan dezelfde persoon die ik nu ben?’ Het is een in variaties terugkerende vraag: wat als ik niet in Amsterdam woonde maar in New York – was ik dan een ander mens? Zien mijn jeugdvrienden dezelfde persoon als de vrienden die ik later ontmoette of ben ik in een andere fase van mijn leven een ander persoon? Wordt wie ik ben, bepaald door mijn sociale omgeving, mijn relaties; staat mijn identiteit bij mijn geboorte vast of is deze aan verandering onderhevig?

Ik ben niet de enige die gefascineerd is door deze vragen. Identiteit en de invloed van de blik...