Het leven van Demi van Merke­stein (35) valt in twee perioden in te delen: vóór en ná haar ‘spiegelmoment’. Als ze al praat over de tijd ervoor spreekt ze over ‘het zwarte gat’, omdat ze zich er weinig details meer van kan herinneren. Haar oude leven staat ver af van wie ze nu is: een lange slanke vrouw met weelderig rood haar, sproetjes en dieproze gestifte lippen, om haar nek een ketting met een ankh, een oud Egypti­sch symbool: ‘Het is een levenskruis en staat voor het mannelijke en vrouwelijke ineen. Net als ik.’

Demi werd geboren als jongen. Hoe ze toen heette, wil ze nu niet meer zeggen, voor haar ligt de nadruk op wat hij meemaakte. ‘Ik speelde met barbies en wilde danseres worden. Dat hoeft natuurlijk niets te betekenen, maar ik had zelf door dat er iets niet klopte. Ik wist niet beter dan dat er jongens en meisjes waren en dat daar alles mee was gezegd. Ik hoorde fysiek tot de eerste groep, maar voelde me meer bij de tweede categorie thuis. Omdat ik wel...