Vrij Nederland februari 2018

Hoe de gemeenteraad kan versplinteren op 21 maart

Max van Weezel
De gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen, 22-11-2017. Foto: Kees van de Veen/HH

Het doomsday-scenario kwam niet uit bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, maar de voorspelde polarisatie kan nog steeds de uitkomst worden van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Vlak voor de zomervakantie van 2016 ontdekte het Britse weekblad The Economist een nieuw politiek fenomeen: de migrantenpartij. Nederland bleek in Europa koploper te zijn. Het weekblad citeerde de Haagse slagerszoon Jamal die bedrijfskunde had gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en in die tijd op de PvdA stemde. Maar inmiddels ging zijn voorkeur uit naar DENK omdat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zich niet bij vreemdelingenhaat en islamofobie neerlegden. Ook aan het woord kwam toenmalig PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die waarschuwde dat partijen die zich langs etnische scheidslijnen organiseerden de polarisatie alleen maar konden aanwakkeren (‘Het wordt wij tegen zij’). The Economist sloot zich bij die waarschuwing aan: Nederland dreigde vermalen te worden tussen het nationalisme van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials