Hij was de sterke man van Uruzgan, officieel hoofd van de politie, in werkelijkheid maffia-baas, drugshandelaar en warlord. En nu is hij vermoord. Wat betekent dat voor de Nederlandse erfenis in Uruzgan?

Het is woensdagavond 18 maart als ik op het scherm van mijn laptop een berichtje zie oplichten. Het is afkomstig van een Australische collega die ik nog ken uit mijn tijd als correspondent voor NRC Handelsblad in Afghanistan. Hij zit nog steeds in Kaboel en volgt het nieuws daar op de voet. ‘MK… RIP’, lees ik. Voor buitenstaanders misschien een cryptische boodschap, maar ik weet meteen waar het over gaat. Matiullah Khan is vermoord. De sterke man van Uruzgan, officieel hoofd van de politie, in werkelijkheid maffiabaas, drugshandelaar en warlord. Een man om wie ook de Nederlandse militairen uit Kamp Holland al niet heen konden. Híj was het die de Nederlanders geld afperste in ruil waarvoor hij bevoorradingstransporten doorliet. En híj was ook de man die in augustus 2009...