‘Al vanaf mijn puberteit hoor ik hele verhalen in mijn hoofd. Alsof ik permanent een microfoontje in mijn oor heb, waarmee iemand tegen me praat.’ Richard zit er rustig bij, als hij thuis in Amsterdam-Noord over zijn psychose vertelt.

Deze week publiceert Vrij Nederland een reportage over het Vroege Interventie Psychose (VIP)-team van het Academisch Medisch Centrum: Psychiaters en verpleegkundigen fietsen door Amsterdam om jongeren die hun eerste psychose beleven zo goed mogelijk te behandelen, bij voorkeur in hun vertrouwde omgeving. Er is plek voor driehonderd patiënten, Richard was jarenlang een van hen. Met hulp van het VIP-team kon hij bij zijn ouders blijven wonen, ook in de donkerste dagen van zijn psychose. Voor zijn verhaal ontbrak in de papieren versie de ruimte, maar gelukkig biedt cyberspace uitkomst bij gekillde darlings: lees hier hoe het Richard (28) verging.

Aanvankelijk waren de stemmen er alleen ’s nachts, in zijn nachtmerries. ‘Ik viel in slaap, en...