Håkarl is een haai die een aantal maanden wordt begraven en daarna nog een paar weken is opgehangen. Alleseter Joël Broekaert probeerde deze IJslandse specialiteit. Dit bleek een vergissing.

Heel hard aan Franse kaas denken. Dat is eigenlijk de enige manier om de onvermijdelijke kokhalsneiging te onderdrukken. Håkarl, oftewel gefermenteerde haai, is misschien wel het smerigste dat ik ooit gegeten heb. Hoe kan ik het omschrijven? Ammoniak. Zoals dat dunne vloeibare randje net onder de korst van een rijpe, lopende roodflora-kaas op kamertemperatuur. Maar dan met de structuur van kauwgom. Samen met een shotje wodka is dat dus de nationale borrelhap in IJsland.

De smaak is echt te sterk. Een beetje zoals langzaam ontbindende zeewier in een schuimige branding

Ik wil u niet afschrikken. IJsland is prachtig. Vooral de kleuren zijn intrigerend. Alsof het eiland een eigen palet heeft. Eindeloze vlaktes met grillige, scherpe hoeken van matzwart lavagesteente overwoekerd door flets,...