Ingvar Kamprad (88) heeft ook zijn laatste bestuursfuncties bij Ikea neergelegd. De grondlegger van het Zweedse zet-je-meubels-zelf-in-elkaar-concern (150.000 medewerkers, 28 miljard euro omzet, 4 miljard winst) is niet helemaal gerust op zijn zoons, maar zij kunnen zich aan enkele van zijn uitspraken, ontleend aan bedrijfsblogger Ajaero Tony Martins, optrekken:

1.‘Alleen degenen die slapen maken geen fouten.’

2.‘Ik ben gierig en daar ben ik trots op.’

3.‘Ikea-mensen rijden niet in dure auto’s en verblijven niet in luxe hotels.’

4.‘Mensen zeggen dat ik goedkoop ben en dat vind ik niet erg.’

5.‘Er zijn weinig mensen die zoveel fiasco’s op hun naam hebben staan als ik.’

6.‘Dat was de grootste blunder die ik in mijn hele leven heb gemaakt.’ (over zijn banden met een neo-nazibeweging)

7.‘Tijd is je belangrijkste hulpmiddel. Je kunt zoveel doen in tien minuten. Als ze eenmaal voorbij zijn, zijn ze voorgoed voorbij.’

8.‘We discussiëren te veel en...