Interview Sylvia Witteman

Een gedeelde voorkeur voor een bepaald soort voedsel schept een gevoel van verstandhouding. Maar een gezamenlijke afkeer creëert een band. Voordat ik Sylvia Witteman ooit ontmoet heb, vind ik haar al heel erg aardig en wijs. En dat zit hem, vrees ik, vooral in haar compromisloze houding ten opzichte van mensen die fruit in hun eten stoppen. Schijfjes banaan door de chili con carne, stukjes ananas in de pasta? Witteman kent, terecht, geen genade. Tegen de muur, dat soort lui.

Jammer genoeg zei ze al aan de telefoon dat ze geen zin had in weer een gesprek over eten. ‘Daar heb ik het echt he-le-maal mee gehad.’ Ik mompelde dat ik het eigenlijk wilde hebben over, nou ja, het leven en zo. Ze viel even stil. ‘O, het leven,’ zei ze. ‘Daar heb ik het ook helemaal mee gehad, maar vooruit…’

De open keuken van het Haagse huis waar ze met man en drie kinderen woont, is bepaald niet het domein van iemand die het helemaal gehad heeft met het leven....