En als het twee mannen zijn die samen een huishouden voeren, dan is dat hele man-vrouwgedoe toch ook in één keer van de baan? Wie kookt, wie zorgt, wie wast, wie draait de ‘binnendienst’, en wie de ‘buitendienst’, om met Joke Kool-Smit te spreken – al die vragen zijn dan toch niet meer beladen?

Dat valt te bezien. Je hebt geen vrouwen nodig om te steggelen over ‘vrouwelijke’ taken, en ook een man fleurt zelden op van onzichtbare arbeid als het schoonhouden van de bad- en wc-ruimten en het pluisvrij maken van de vloer. Het ondankbaarste vind ik nog wel de denkarbeid die gaat zitten in de zich tot in het oneindige repeterende vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ Uit eten is niet altijd leuk en bovendien duur, uit-halen is niet altijd lekker (bijna nooit) en vier dagen broccoli achtereen kan vervelen. Verzin een list, bedenk ik in de supermarkt, en de schappen vliegen me aan. Ik mag van mezelf niet eindeloos dubben bij de groenten en vleeswaren, maximaal 1,5 minuut, ik haat het beeld van...