Onthouden

‘In augustus ben ik benoemd tot rijksbouwmeester. Er zijn meteen honderdduizend urgente kwesties die aangepakt moeten worden. Al vrij snel na mijn benoeming was er een internationale architectuurprijsvraag waarbij drie architecten gekozen moesten worden om een ontwerp voor het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof te maken. Dat heb ik voorgezeten en tot een goed einde weten te brengen. De nieuwe Architectuurnota is recent aangenomen door de Tweede Kamer. Ik merk dat ik rechtstreeks invloed hebt op het architectuurbeleid, een fijn gevoel. Naarmate het jaar vorderde ben ik onafhankelijker en eigenwijzer geworden.’

Vergeten

‘De tips die ik krijg om het rustiger aan te doen, wil ik het liefst vergeten. Ik wil mijn enthousiasme behouden en blijven opkomen voor de schoonheid en het ontwerp. Net nu het kabinet bezig is om het belang van architectuur voorop te stellen, komt de kredietcrisis. Ik hoop niet dat het ten koste zal gaan van de kwaliteit, maar dat we door kunnen...