Freek de Jonge volgt voor Vrij Nederland het nieuws. Vandaag persoonlijk nieuws: de verjaardag van Freek.

Morgen word ik 73 of vandaag ben ik 73 geworden of sinds gisteren ben ik 73.

Dat hangt even van het moment af wanneer u dit leest. Misschien leest u het wel helemaal niet. En dan blijf ik lekker 72 voor u.

Het is in ons land niet gebruikelijk dat iemand zichzelf complimenteert, zoals in Noord-Korea of de Verenigde Staten.

Het is zelfs gevaarlijk om enige tevredenheid over jezelf te tonen.

Nog erger is: je miskent voelen.

Zelfspot, waar ijdelheid nog al eens mee weg kon komen, is ook al weer over zijn hoogtepunt heen.

Echt undone is: zeggen dat je geen hulp nodig hebt.

In Groningen, waar ik was ter gelegenheid van Gronings ontzet, moest een man aan mij kwijt dat hij 31 december 1982 samen met zijn vader, beroepsmilitair, op de bank onbedaarlijk gelachen had om De Openbaring, mijn eerste oudejaarsconference. En dat dat heel veel voor hem betekend had en dat hij dat altijd al...