Interview / Solo-zeilster Tania Aebi

‘Drieëntwintig oktober 1987 – mijn zevenendertigste dag alleen op de Atlantische Oceaan. Om me heen vormt de zee een vloeibaar berglandschap van op- en neergaande bergruggen, en ik ben nu echt bang. Het is sinds gisteren, toen de wind van zuidoost van noordoost draaide, steeds harder gaan waaien en ook de deining is toegenomen. De mast van de Varuna is tijdens de nacht ontelbare keren in het water terechtgekomen en ik heb niet kunnen rusten, slapen, eten of aan iets anders kunnen denken, alleen maar aan hoe ik hier levend uit moest komen. Dit zijn de hoogste golven die ik ooit gezien heb – zeker een meter of acht. Het is bijna winter en ik heb te veel risico genomen. Het weer kan alleen maar slechter worden.’

Zo begint het reisverslag van Tania Aebi, het Amerikaanse meisje dat in de jaren tachtig op haar achttiende als jongste in de geschiedenis een solo-zeiltocht rond de wereld maakte. En zo zou het ook de veertienjarige Laura Dekker uit...